tiistai 13. maaliskuuta 2012

Hyvän omantunnon toppi


Maailman parantaminen kuluttamalla on toki aina melkoisen kyseenalaista, mutta nyt tuli tehtyä vaateostos, josta en ainakaan suostu kärsimään kovin huonoa omaatuntoa. Ihastuin Amnesty Storessa naisiin kohdistuvaan väkivaltaan tarttuvan Joku raja! -kampanjan uuteen, naistenpäivän tienoilla julkaistuun printtiin. Janine Rewellin suunnittelema, rauhan ja naiseuden symboliikkaa yhdistelevä rauhankyyhkyprintti jotenkin vain iski, vaikka noin räikeät värit harvinaisia vaatekaapissani ovatkin. Laitoin tilaukseen mustan topin, jonka eilen sain käsiini. Toppi on 90-prosenttisesti reilun kaupan luomupuuvillaa, johon on lisätty 10 prosenttia elastaania. Tuotteen myynnistä saadut tulot taas menevät Amnestyn työhön ihmisoikeuksien puolesta.

Pukeutuminen on kyllä valitettavasti edelleen vaikeimpia elämänalueita eettisyyden ja ekologisuuden kannalta. Monissa muissa asioissa, kuten ruoassa ja kosmetiikassa, on jo olemassa paljon kohtuuhintaista parempien valintojen valikoimaa. Vaatteita taas on edelleen heikohkosti tarjolla eivätkä hinnat yleensä ole kovin opiskelijaystävällisiä. En toki tarkoita, että eettistä muotia voisi tai pitäisikään saada henkkamaukkahinnoilla, mutta jossain se kipuraja menee. Toki ainakin luomupuuvillaa on jo jonkin aikaa mainostettu miltei jokaisessa halpaketjussa, mutta ainakaan minun luottamukseni näihin väittämiin ei ole kovin korkealla.

Hiljattain kiinnitin Mangon näyteikkunassa huomion Made in Green -tarraan ja tuhahtelin, että haluaisinpa tietää, mitä tuokin käytännössä tarkoittaa. Näemmä Made in Green on jonkinlainen espanjalainen sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestävän vaatetuotannon sertifikaatti. Jos hommassa todella on jotain perää eikä se ole pelkkää silmänlumetta, täytyy arvostaa sitä, että sertifikaatti on nyt Mangon kaikilla tuotteilla eikä vain jollakin pienellä perustrikoovalikoimalla. Sen verran skeptinen kyllä silti olen, etten tätä ihan purematta niele. Mielestäni on esimerkiksi vähän erikoista, ettei Mangon nettisivuilla (ainakaan, jos valitsee maakseen Suomen) ole koettu aiheelliseksi mainita asiasta mitään; edes hakemalla ei informaatiota löydy.

Maailmanparannushengessä täytyy vielä linkittää video, joka pysäytti:



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti