tiistai 22. tammikuuta 2013

Munaton munakas, vegekokin pikalounas

Tänään pikainen postaus pikaisesta lounasideasta, munattomasta munakkaasta. Kuvaa ei ole, koska ehdin syödä puolet ennen kuin tajusin ajatella asiaa. Eikä tuosta hirveän esteettisiä kuvia olisi saanut kokonaisenakaan, joten tekstimuoto palvellee nyt tarkoitusta paremmin. Mutta siis, löysin taannoin paketin gluteenijäämätöntä kikhernejauhoa eli gramjauhoa (saksalaista Govinda's Naturkost -luomumerkkiä Runsaudensarvesta). Olin innoissani ja ajattelin, että tätähän voi käyttää mihin vaan. Yhden vähän epäonnisen kasvispihvikokeilun jälkeen jauho kuitenkin unohtui kaapin perukoille, mistä se sitten joulusiivouksessa löytyi. Päiväystä oli jäljellä helmikuulle, ja päätin, että nyt tämä on käytettävä. Hetken googlailu tuotti tuloksia: bongasin reseptin vegaaniseen munakkaaseen, joka koostuu yksinkertaisuudessaan kikhernejauhosta, vedestä, mausteista ja valinnaisista täytteistä. Valitettavasti en enää muista, mistä tämän idean sain, mutta kiitokset sinne suuntaan joka tapauksessa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis sekoitetaan noin desi gramjauhoa noin samaan määrään vettä, maustetaan mielen mukaan (itse heittelin sekaan pippureita, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, kurkumaa, jeeraa, soijakastiketta, basilikaa...) Täytteenä toimii esimerkiksi sipuli, aurinkokuivattu tomaatti ja raejuusto, jos ruokavalio sen sallii (tuo hyvää rakennetta). Ai niin, taikinaan voi sekoittaa myös pakastepinaattia, kuten äsken tein. Variaatioita riittänee aika loputtomiin. Sitten vaan paistellaan pannulla öljytilkassa niin kuin tavallinenkin munakas. Niin helppo ja näpsäkkä proteiinipitoinen arkilounas, ja hyvääkin vielä!

En ole vegaani, vaikka siitä toisinaan huonoa omaatuntoa koenkin. Keliakia ja pari allergiaa rajoittavat syömisiäni jo siinä määrin, että lakto-ovovegeilyn ruuvaaminen veganismiksi olisi jo aika hankalaa, varsinkin kun vegaanituotteissa vehnäproteiini on yleensä kovin keskeinen ainesosa. Kananmunien käyttö silti ahdistaa välillä. Leivonnassa käytän niitä, mutta ruuassa en ole kokenut niitä tarpeellisiksi. Munakasta olen helppoutensa takia välillä harkinnut lounaaksi, mutta nytpä ei tarvitse.

Ps. Voisi keksiä tälle ruualle vielä jonkin muun nimen kuin munakas. En ole oikein koskaan ymmärtänyt, miksi kasvisruokia pitää nimetä liharuokien mukaan. Ei minun ainakaan tee mieli kasvismetwurstia, kun metwursti oikeassa olomuodossaan ällöttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti