tiistai 26. kesäkuuta 2012

Luonnonmukaista hyttystaistoa


Juhannus tuli juhlittua leppoisasti, mutta nyt en kesäflunssan kourissa jaksa fiilistellä sen enempää. Totean vain, että mökki on aina mökki, mutta myös talkoilla kokoon kasatun mahtavan Pispalan Juhannus -festarin, jonka meininkejä itse ehdin katsella lauantain osalta, soisi muodostuvan juhannusperinteeksi. Sitten siirryn käytännöllisiin ekohippeilyasioihin eli luonnolliseen tapaan torjua hyttysten hyökkäyksiä.

En ole koskaan sietänyt tavallisten hyttyskarkotteiden hajua, ja muutenkin hyttyset ovat tuntuneet kuitenkin sen verran pieneltä ongelmalta, ettei niiden takia viitsi suihkia kemikaaleja ympärilleen. Nyt kuitenkin mökillä tuntui olevan erityisen paljon erityisen kiukkuisia hyttysiä, ja olin juuri sopivasti lukenut sitruunaruohosta uutettavasta sitronellaöljystä, jonka luvattiin pitävän hyttyset loitolla myrkyttömästi.


Ostin oman luomulaatuisen Linum-merkkisen öljyni Tampereen Runsaudensarvesta reilun kuuden euron hintaan. Myyjä neuvoi, että ihan sellaisenaan eteerisiä öljyjä ei kannattaisi iholle sivellä, sillä ne saattavat herkimmille aiheuttaa pientä ihoärsytystä. Hän ohjeisti ripauttelemaan öljyä esimerkiksi hihansuihin ja muualle vaatteisiin tai sekoittamaan öljytippoja vaikka kosteusvoiteeseen. Itse sekoittelin sitä jojobaöljyyn. Varmasti mikä vaan öljy kävisi, mutta jojoba ei jää iholla niin rasvaisen tuntuiseksi kuin vaikkapa kookosöljy. Jojoba ei myöskään itsessään tuoksu, joten eteerisen öljyn tuoksu pääsee siitä hyvin esiin. Ja on muuten hiukan eri tuo sitronellan tuoksu kuin Offin käry, menee melkein kesäpäivän hajuvedestä.

Sitronellaöljyn toimivuudesta vaikuttaa olevan aika ristiriitaisia mielipiteitä. Itse totesimme kuitenkin muutaman "koehenkilön" voimin, että hyttyset todella välttivät asettumasta käsivarrelle, jolle oli hiljattain levitetty sitronellalla ryyditettyä jojobaöljyä. Miinuspuolena on kestävyys, sillä seosta sai kyllä lisäillä parin tunnin välein, jotta vaikutus pysyi yllä.

Öljy lähtee ehdottomasti mukaan myös tuleville mökkireissulle ja metsäretkille. Seuraavaksi voisi testata sen toista käyttötapaa eli levittää tuoksua ilmaan tuoksulyhdyn kautta. Kertoopa Frantsilan luomuyrttitila sitronellalla olevan hyttysten karkoituksen lisäksi myös mielialaa kohottavia, rauhoittavia ja päänsärkyä lievittäviä vaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti